Reumatoïde artritis

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een zogenaamde auto-immuun ziekte. Dit betekent dat de afweercellen van het lichaam zich 'vergissen' en gezonde lichaamscellen aantasten. Bij reumatoïde artritis gebeurt dit bij de gewrichtskapsels.

Deze raken geïrriteerd en ontstoken en uiteindelijk kunnen ook het kraakbeen en bot aangetast worden. Deze vorm van reuma kent een grillig verloop: periodes met relatief weinig klachten worden afgewisseld met periodes waarin de ontstekingen hevig oplaaien. Over het algemeen neemt de ernst van de aandoening geleidelijk toe.Reumatoïde artritis komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (3:1) en begint meestal tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. RA komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking. De oorzaak is nog onbekend. In principe kan iedereen reumatoïde artritis krijgen (ook kinderen en hoogbejaarden). 

Welke symptomen heeft reumatoïde artritis?
De belangrijkste klachten van gewrichtsontsteking zijn pijn en zwellingen. Voor reumatoïde artritis is kenmerkend dat deze symmetrisch is, d.w.z. de ontstekingen komen aan beide kanten van het lichaam voor. Ook treden de ontstekingen op in veel gewrichten, vooral ook kleine hand- en polsgewrichten. De ontstoken gewrichten zijn opgezwollen en warm. Stijfheid, vooral 's ochtends, is eveneens een kenmerkend symptoom van RA.
Verder worden door veel patiënten vermoeidheid, het feit dat je niet zo goed meer kunt bewegen en het afhankelijk zijn, als belangrijke problemen ervaren.
De eerste klachten die de patiënt zal ervaren zijn: 
  • Pijn in en rond de gewrichten.
  • Stijfheid in en rond de gewrichten.
  • Zwellingen in en rond de gewrichten.
  • Roodheid en warmte rond deze zwellingen.
Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen? 
De fysiotherapeut kan reumatoïde artritis niet genezen. Hij/ zij kan u wel helpen om de gewrichten soepel te maken en te houden. Daarnaast geeft hij advies t.a.v. bewegen en sporten. Met gerichte oefentherapie kunnen uw klachten gereduceerd worden en het ziekteproces op deze manier wat afgeremd worden. Aangezien men nog niet precies weet hoe de ziekte ontstaat is hier ook nog niet een goede behandeling voor. 
De fysiotherapeutische behandelingen richten zich voornamelijk op de volgende punten: 
  • Mobiliteit (beweeglijkheid).
  • Conditie.
  • Aanpassen van leefgewoontes.
  • Hulpmiddelen bij het dagelijks leven.
  • Afname van de ontstekingsreacties.

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat de behandelingen er op gericht zijn uw achteruitgang zo minimaal mogelijk te laten zijn.  Het is vaak zo dat u minder gaat bewegen door de pijn die er bij de aandoening ontstaat. Hierdoor gaat uw mobiliteit achteruit (het lichaamsdeel wordt stijf) en wordt uw conditie snel minder. Door deze aspecten wordt het ziekteproces alleen maar in de hand gewerkt en gaat de achteruitgang veel sneller. Het is voor uw functioneren van groot belang dat de beweeglijkheid van uw gewrichten op een acceptabel niveau is en dat uw conditie op een zo hoog mogelijk niveau blijft. De oefeningen van uw fysiotherapeut helpen u daarbij. Daarnaast is de behandeling er op gericht u zo goed mogelijk te laten functioneren in uw dagelijks leven, door u bijvoorbeeld te leren met uw beperkingen om te gaan. Indien er voor een beperking een goed hulpmiddel voor handen is, dan kan uw therapeut u leren hoe u dit kunt gebruiken. Deze behandelingen worden meestal ondersteund door medicamenten die de ontstekingsverschijnselen remmen. In beweging blijven is belangrijk! Wilt u deelnemen aan sporten onder begeleiding van een van onze fysiotherapeuten zie Fysiofitness.