Fysiotherapie bij COPD

Wat is COPD?

COPD is een chronische longziekte. Het kan hierbij gaan om chronische bronchitis, longemfyseem of een combinatie hiervan. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen in de luchtpijp steeds ontstoken. Hierdoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat het zuurstof bij het inademen in het bloed komt en dat afvalstoffen uitgeademd kunnen worden. (Kijk voor meer info over COPD op onze site onder het kopje aandoeningen). 

Fysiotherapie/ beweegprogramma:

Binnen ons centrum is het mogelijk om deel te nemen aan een  beweegprogramma. Dit houdt in dat er samen met u gekeken wordt naar mogelijkheden om uw ademhaling te verbeteren, maar ook het verbeteren van uw conditie en spierkracht is een onderdeel van het programma. Iedere deelnemer krijgt een speciaal op maat gemaakt bewegingsprogramma wat op den duur zal leiden tot minder snel verzuring in uw lichaam waardoor u minder snel benauwd raakt. Tevens zal door het bewegingsprogramma een actieve leefstijl worden gestimuleerd. Ook krijgt u meer uithoudingsvermogen en leert u op een verantwoorde manier bewegen. Het fysiotherapeutische beweegprogramma vindt altijd plaats onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut gericht op COPD. 

Hoesten en slijm: 

Naast het volgen van een beweegprogramma kan het zinvol zijn om bij klachten van hoesten en slijmproductie specifieke ademhalingstechnieken en/of hoesttechnieken aan te leren om het slijm beter op te kunnen hoesten en klachten van benauwdheid beter op te kunnen vangen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.