Diëtetiek

Een goed gewicht?

Een vitaal gevoel?

Een gezond lichaam?

Te zwaar? Hoog cholesterol? Hoge bloeddruk?

Diabetes? Vermoeid of futloos?

Met een goede voeding kunt u daar veel aan doen!

Stichting VIVOB!

Voedingsadvies met vitaliteitseffect

Ons eten is onze brandstof 

In vroeger tijden was de zorg voor voedsel het allerbelangrijkste voor de mens. Vandaag de dag is de aanwezigheid van eten zo vanzelfsprekend en overvloedig, dat mensen er het belang niet meer van inzien. En dat terwijl voedsel de brandstof van het lichaam is. Net als een brandend vuur, heeft het lichaam voortdurend brandstof nodig om te blijven functioneren. Als de voedselvoorraad dreigt op te raken, geeft het lichaam een seintje in de vorm van een hongergevoel. 

Is minder eten verstandig? 

Tegenwoordig denken veel mensen dat ze minder moeten eten en negeren het hongerseintje. Dat leidt onherroepelijk tot een inhaaleffect, sterker nog: tot overeten (de natuurlijke lichaamsreactie op tekorten). Het ontbijt wordt overgeslagen met als gevolg dat er in de avonduren wordt gebunkerd. Dan krijgt het lichaam ineens meer brandstof dan het nodig heeft. En omdat al het overtollige voedsel wordt omgezet in vet, ontstaat overgewicht, maar ook 'onverklaarbare' vermoeidheid, een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. 

Onze filosofie over eten 

Er zijn allerlei theorieën over wat gezond eten inhoudt. Wij hebben als uitgangspunt dat u zich gezond en energiek moet voelen en dat dit alleen kan als het lichaam optimaal functioneert. Net als bij een constant brandend vuurtje, moet daarvoor regelmatig brandstof in de vorm van een maaltijd worden aangevoerd. 

Gezond én lekker eten! 

Uw lichaam zet voedsel om in brandstof. Jarenlange praktijkervaring heeft ons, de diëtisten van VIVOB, doen inzien dat het lichaam vooral voldoende koolhydraten (brood, aardappelen, rijst en pasta) nodig heeft voor een goede verbranding en dat de juiste hoeveelheid koolhydraten voor iedereen anders is. Om te zorgen dat het lichaam genoeg eiwitten en mineralen binnenkrijgt, horen ook vlees, vis of kaas, salade en groenten bij het dagelijks menu. Zo krijgt u een gezonde maaltijd. En een lekkere, want eten is noodzakelijk, maar u moet er ook van genieten! Wij adviseren u over de samenstelling van uw voeding, met recepten en adviezen voor een smakelijke maaltijd. Zo ontstaat een evenwichtige en lekkere manier van eten, waarmee het lichaam optimaal functioneert. Dat voorkomt een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en vermoeidheid: u voelt zich gezond en energiek.' 

Bent u te zwaar? 

Als u wilt afvallen, wilt u vet kwijtraken. Het lichaam heeft dagelijks koolhydraten en vet nodig om te functioneren. Als u ervoor zorgt dat uw voeding heel weinig vet bevat, zal het lichaam de eigen vetvoorraad moeten aanspreken om toch voldoende brandstof te krijgen. En dan valt u dus af. Dat klinkt heel eenvoudig, maar wat er vaak gebeurt is dat mensen minder gaan eten om af te vallen. U eet dan minder vet, dat klopt. Maar u eet ook minder koolhydraten en die heeft het lichaam broodnodig om te kunnen functioneren. Minder eten leidt tot een tekort aan koolhydraten en dan gaat het vuurtje minder hard branden. U wordt moe of krijgt hoofdpijn, om maar enkele symptomen te noemen. 

Afvallen zonder honger 

Als u gezond wilt afvallen en u fit wilt blijven voelen (of fitter worden!), moet u zo min mogelijk vet eten, maar wel voldoende koolhydraten en groenten. En ook als u afvalt moet eten lekker zijn! Wij helpen u bij de samenstelling van uw maaltijd en adviseren over de juiste manier van koken. Zo geeft u uw lichaam de voeding die het nodig heeft om te functioneren. Niet te veel, maar vooral ook niet te weinig! Dan valt u af zonder honger, terwijl u geniet van een smakelijke maaltijd. En de ervaring leert dat u daarna eenvoudig op gewicht blijft, omdat u weet welke voeding en welke hoeveelheden uw lichaam nodig heeft en merkt hoe gezond en energiek u zich daarbij voelt. 

 

Stichting Vitaliteit & Voedingsbewustwording

Praktijk voor voeding & diëtetiek 

Brit Coonen

Ine Urtings

Ronald van Wankum

(diëtisten F.E.)

 

Dependance

Diëtistenpraktijk Brit Coonen

Eikstraat 125

6413 RT Heerlen (Hoensbroek)

Tel: 046-4008933

http://vivob.nl/  

Praktijk is gevestigd in

Artsenpraktijk J. Pennartz